Anna Land, programansvarig E2B2, hälsade alla deltagare välkommen, för att presentera E2B2s programkansli på IQ Samhällsbyggnad och Energimyndigheten, samt för att introducera och berätta om dagens program.

Dagen inleddes sedan med en inspirationsföreläsning av Johan Lindahl och Johannes Krunegård från PR-byrån Westander. Johan och Johannes är experter inom kommunikation med fokus på bland annat hållbarhet och samhällsbyggande, och pratade om forskarens roll i samhällsdebatten och hur man kan väcka intresse och skapa engagemang för sin forskning. Under ett utbildningspass fick deltagarna lyssna och inspireras av olika exempel, varvat med praktiska övningar, samt ta del av handfasta tips att använda i sin kommunicering om forskningsresultat.

Under eftermiddagen berättade Anna Land om nuläget i E2B2, som ju är Energimyndighetens största satsning inom resurseffektiv bebyggelse. I dagsläget pågår cirka 70 projekt och nästan samtliga deltog på dagens möte. Anna gav tips och råd till projektledarna och beskrev de nya projektmöten som planeras för att samtala kring resultatspridning och slutrapportering.

Jörgen Sjödin tog därefter vid för att berätta om Energimyndigheten, myndighetens uppdrag för att genomföra de politiskt satta målen för energiområdet och om den kampanj man nyligen lanserat, ”Varje kilowatt räknas”, som syftar till att främja ökad energieffektivisering. Jörgen tipsade också om några aktuella utlysningar som kan vara av intresse för E2B2s deltagare. Deltagarna fick även fick möjlighet att ställa frågor.

Dagen fortsatte sedan med nätverksmingel där samtliga deltagare fick presentera sina projekt i mindre grupper - en möjlighet att knyta nya kontakter, lära sig om varandras forskning och utbyta erfarenheter.

Därefter fick deltagarna lyssna till representanter från Energimyndighetens behovsägarnätverk: Agneta Persson från Anthesis Group för nätverket Besmå, Helena Lantz, CIT Energy Management för nätverket Belok, Åsa Wahlström, CIT Energy Management för nätverket Lågan och Katarina Westerbjörk från WSP för nätverket Bebo. De berättade om arbetet i sina respektive områden, och om värdet och nyttan som nätverken kan ha för deltagarna i E2B2. Det blev ett inspirerande och givande samtal som mynnade ut i en workshop där deltagarna fick diskutera vad som är nyttiggörande i sina projekt och hur de kan bidra till att öka nyttiggörandet av forskningsresultat och bidra till verklig energi- och resurseffektivisering i bebyggelsen.

Avslutningsvis fick deltagarna mingla bland de posters som satts upp under förmiddagen och prata mer om sin forskning.

Ladda ner

Tips! Anmäl dig till kommande event

En kickstart för dig som vill driva eller delta i EU-projekt

Den 25 oktober välkomnar E2B2 dig som är projektledare, forskare eller aktör inom energi, bygg och fastighet till ett kunskapshöjande webbinarium. Under webbinariet finns möjligheten att träffa experter som ger konkreta tips på hur och var du ansöker och visar på nyttan, värdet och vinsterna med ett EU-projekt.

Presenterar gör Magnus Andersson som har designat och skrivit konkurrenskraftiga EU-ansökningar sedan 90-talet, och Ulrika Wahlström som de senaste åren både har skrivit ansökningar och agerat arbetspaketledare för flera stora Horizon-projekt.

Ta tillfället att medverka och passa på att ställa dina frågor för en lyckad ansökan!
Webbinariet är kostnadsfritt

Läs mer och anmäl dig här.