Börjar:
Slutar:
Ort:
Webbinarium

I takt med att kraven på energiprestanda i byggnader ökar har även tjockleken på ytterväggarna vuxit, något som leder till högre materialåtgång och större klimatpåverkan. För mindre byggnader är murade ytterväggar av lättbetong, lättklinkerbetong eller högporöst tegel vanliga, men de tjockare väggarna kan resultera i att boyta förloras och att mer naturresurser används.

Genom forskningsprojekt i E2B2 har en ny typ av murade ytterväggar utvecklats, som med hjälp av ytförstärkning i material som stål, glas- eller kolfiber kan minska väggtjockleken avsevärt. Tekniken möjliggör bättre isolering utan att väggarna blir tjockare, vilket minskar energiförbrukningen samtidigt som det sparar resurser.

Tomas Gustavsson, Miklós Molnár & Christian Carlsvärd

Under Kunskapslunchen kommer Miklós Molnár, Lunds tekniska högskola, Christian Carlsvärd, Weber Saint-Gobain och Tomas Gustavsson, byggnadskonstruktör, att presentera E2B2-projekten och hur den nya tekniken kan bidra till ett mer hållbart samhälle. Vi riktar oss till arkitekter, konstruktörer och byggentreprenörer som vill använda byggnadsteknik som främjar både energieffektivitet och minskar klimatpåverkan.

Anmäl dig här!

Program

12.00 Välkommen tilll E2B2!
Anna Land, IQ Samhällsbyggnad och programansvarig E2B2

Demonstration av energi- och resurseffektiva murade ytterväggar
Hur kan tekniken användas för att maximera resursanvändandet och på ett effektivare sätt dra fördelar av murade konstruktioner? Christian ger exempel på hur energiprestandan på murade ytterväggar kan öka utan att väggen blir tjockare.
Christian Carlsvärd, Produktchef fasad, Weber

Utveckling av ytarmering som förstärkningsmetod – från idé till skarpa projekt
Vägen från idé till utprövad teknik går genom upprepade försök och nya tag. Inom tre forsknings- och utvecklingsprojekt har fungerande lösningar tagits fram, i ett fruktsamt och lärorikt samarbete mellan forskare och praktiker.
Miklós Molnár, Universitetslektor vid Lunds tekniska högskola, avdelningen för konstruktionsteknik

Projekt där vertikal ytarmering bidragit till energieffektiva väggar
Tomas Gustavsson visar exempel på kommande projekt, där vertikal ytarmering ska användas för att åstadkomma både goda energiprestande och yteffektivitet.
Tomas Gustavsson, Tekn lic. byggnadskonstruktör

Samtal och diskussion

13.00 Avslut