- Börjar:
- Slutar:
- Ort:
- Webbinarium
Vid det här tillfället riktar vi oss mot dig som jobbar med kommunal förvaltning eller är intresserad av den senaste kunskapen kring hur innemiljön i byggnader kan förbättras samt byggas så energieffektivt och hållbart som möjligt.
Jan-Olof Dalenbäck, Ulla Janson & Hans Bagge
Medverkande projekt
Energiprestanda och innemiljö i skolbyggnader
Presentationen handlar om kopplingen (eller avsaknaden av koppling) mellan energiprestanda och innemiljö i anslutning till nya EPBD med reviderade energideklarationer som var/är tänkt innehålla innemiljöparametrar. Den handlar också om vilka innemiljöparametrar man skulle kunna mäta och redovisa utan att det kostar skjortan.
Jan-Olof Dalenbäck, Professor och examinator i installationsteknik på inst. för Arkitektur och Samhällsbyggnadsteknik, Chalmers, på deltid.
Energieffektiva äldreboenden med god inomhuskomfort - mätning och analys av energianvändning och inomhustemperatur
Vid projektering av äldreboenden används en schablon för energibehov för varmvatten. Ofta är det i nivå med energin för varmvatten i flerbostadshus och utgör en betydande del av äldreboendets totala energibehov. Genom att mäta i befintliga äldreboenden har man i denna studie sett hur mycket energi som används för beredning av varmvatten och jämfört med schabloner. Ett lägre energibehov för varmvatten ger utrymme för att inkludera kyla i energibalansen och ändå nå uppsatta energikrav. Frågan är om kyla behövs? I projektet har man mätt inomhustemperaturer för att se om det föreligger övertemperaturer och eventuellt behov av kyla.
Ulla Janson, Lektor i installationsteknik på Lunds tekniska högskola.
Övertemperaturer i bostäder – mätning, analys och lösningar
Det finns en kunskapslucka när det gäller faktiska temperaturer i bostäder sommartid eftersom det ofta varit ett fokus på uppvärmningssäsongen. Projekt har analyserat övertemperaturer baserat på mätdata från cirka 200 bostäder spridda i Sverige. Som komplement till mätdata finns även enkätsvar om hur de boende upplever inneklimatet. För att studera olika lösningar som kan begränsa övertemperaturer och för att studera problematiken i framtida klimat har simuleringar använts.
Hans Bagge, Universitetslektor i Byggnadsfysik och Programledare för civilingenjörsutbildningen Väg- och vattenbyggnad, Lunds tekniska högskola.
Modererar gör Ulla Janson, Lunds tekniska högskola
Anmäl dig här!
E2B2s Kunskapsserie om inneklimat är en webbinarieserie om tre avsnitt. Vid varje tillfälle lyfter vi tre E2B2-projekt som belyser de senaste lösningarna, utmaningarna och behoven inom området. Läs mer och anmäl dig till fler tillfällen nedan!