- En sak vi gjorde i det här projektet var att prova att bygga en annan typ av omvandlare och vi lyckades minska förlusten (…). En anledning till detta var att vi införde en ny transistorteknik. Det säger Torbjörn Thiringer som medverkade i E2B2s Kunskapslunch den 18 juni för att berätta om E2B2-projeketet ”Energieffektiv spänningsomvandling för ellaster i byggnader”.

Idag använder de flesta apparater i hemmet likspänning. Det innebär att man leder in växelström i fastigheten och sedan på mängder av platser i huset omvandlar den till likström, vilket orsakar onödiga energiförluster.

I den här Kunskapslunchen delade forskare och experter med sig av nya resultat och erfarenheter för att minska förlusterna.

Medverkade gjorde:

Torbjörn Thiringer, forskare vid Chalmers tekniska högskola, som i E2B2-projektet "Energieffektiv spänningsomvandling för ellaster i byggnader" har undersökt hur nya designer av spänningsomvandlare kan minska energiförlusterna.

Patrik Ollas, forskare på RISE, som nyligen försvarade sin avhandling om hur byggnader kan transformeras till att bli aktiva noder i energisystemet.

Fredrik Larsson, konstruktör inom DC/DC lösningar på Ericsson, som berättar om hur de utvecklar sajter för mobilnätet till att bli energieffektiva noder.

Peter Bennich, rådgivare på Energimyndigheten, som pratar om hur de jobbar med marknadsutveckling och testverksamhet för energieffektiva produkter.

Se inspelningen från webbinariet här:

Uppdaterad den