- Tittar vi på bebyggelsen så brukar man säga att ungefär en procent är nya byggnader, och 99 procent är den befintliga bebyggelsen. Det betyder att om vi ska lyckas nå klimat- och energimålen och göra den här omställningen som vi behöver göra, då behöver vi jobba och lyckas även i den befintliga bebyggelsen, säger Anna Land, programansvarig E2B2, på IQ Samhällsbyggnad.
Effektarenan är E2B2s mötesplats för forskare, experter och andra aktörer från samhällsbyggnadssektorn i syfte att utbyta goda exempel, insikter och erfarenheter, den här gången med fokus på renovering och förvaltning av den befintliga bebyggelsen.
Framtidens hållbara byggnader
Erik Stenberg, lektor i arkitektur på Kungliga Tekniska Högskolan, var en av dem som medverkade för att prata om framtidens hållbara byggnader genom bättre användning av det befintliga beståndet. I sin presentation tar Erik upp begreppen ombyggnad och varsam ombyggnad och visar på hur det sett ut historiskt och vad han tror är vägen framåt. Han menar att om vi ska jobba med det befintliga beståndet så måste vi också förstå hur trenderna såg ut förr.
- Det komplexa i ombyggnad är att det redan finns människor där. Det är inte bara att rita från en så kallad tabula rasa (rent bord), utan det är att rita från någonting som redan finns och redan är bebott eller använt, säger Erik.
I ett projekt inom Spara och Bevara, Energimyndighetens program för energieffektivisering i äldre byggnader, har Ulla Janson, lektor vid Lunds Tekniska Högskola, tillsammans med sina forskarkollegor, tittat på en rivning av fastigheter i Lund där kulturvärdet varit av stor betydelse. Utifrån olika perspektiv har man undersökt skillnaden i energianvändning och klimatbelastning. Resultaten visar bland annat att det går att minska energibehovet utan att förvanska kulturvärdet, och en energirenovering sänker klimatpåverkan, men det beror på vilket energisystem och material man väljer.
Människan i centrum
På plats var också Paula Femenias, docent vid Chalmers Tekniska Högskola, som berättade om E2B2-projektet "Samsyn vid energirenovering – hyresgästen i fokus". Tillsammans med forskare vid Chalmers, har Paula intervjuat 450 boenden i Göteborg, om deras syn på energifrågan, deras upplevelse av renovering samt möjligheter till att bo kvar, något som hittills har saknats. Resultaten visar att störningar är en av de främsta faktorerna till varför hyresgäster väljer att flytta i samband med en renovering. Vi fick också ta del av förslag på lösningar som kan förbättra hyresgästernas situation, till exempel vikten av tydlig information och kommunikation.
Att omvandla det som redan finns
Kristina Mjörnell, affärsområdeschef hållbara städer och samhällen på RISE, medverkade för att berätta mer om E2B2-projektet "Bolokal: att bygga om lokaler till bostäder" där hon tillsammans med forskare vid RISE och Lunds Tekniska Högskola, har undersökt vad som krävs för att fler lokaler ska kunna byggas om till bostäder på ett hållbart sätt.
- Genom att använda befintliga byggnader i stället för att bygga nytt så behöver vi inte ta mark i anspråk för att bygga nytt och kan utnyttja den infrastruktur i form av service, kollektivtrafik och grönytor som redan finns runt de befintliga byggnaderna, säger Kristina.
Panelen gästades av Veronica Eade, enhetschef Energimyndigheten, Rikard Silverfur, chef utveckling & hållbarhet, Fastighetsägarna Sverige, Magnus Ulaner, expert klimat- och hållbarhet, Sveriges Allmännytta, Ulla Janson, lektor installationsteknik, Lunds Tekniska Högskola, Kristina Mjörnell, affärs- och innovationsområdeschef Hållbara städer och samhällen, RISE, och Anna Denell, hållbarhetschef, Vasakronan, som tillsammans diskuterade om nuläget och vägen framåt, regelverk och drivkrafter samt energismarta lösningar.
Forskarsvepet
Dessutom presenterades ett urval av projekten i E2B2 i det som kallas Forskarsvepet – en serie filmer där projektledarna själva berättar om sina erfarenheter och resultat från sina projekt inom områden som renovering, design, drift och förvaltning med mera.
Ta del av eventet i efterhand
Effektarenan - renovera och förvalta för framtiden spelades in och finns tillgänglig på IQ Samhällsbyggnads YouTube-kanal. Se eventet i sin helhet nedan.
Forskarsvepet
- Nettonollenergi för byggnaders livscykel
Farshid Shadram, Uppsala universitet
- Ökad kunskap - att påverka EU:s politik för resurs- och energieffektiva byggnader
Johan Olof Nordensvärd, Linköpings Universitet - Tekniktävling – energiuppföljningssystem för fastighetsägare
Josep Termens, Fastighetsägarna Sverige AB
- Så blir lokalbyggnader energieffektiva över tid
Anna-Lena Lane, RISE - Energieffektivisering med Totalmetodiken initierad av hyresgästen
Helena Grimm, Räddningstjänsten Storgöteborg
- Förstudie: Etablering av fabrik för renoveringslösningar - Indu Zero Scandinavia
Per Andersson, Sustainacon Sweden AB
- Klimatsmart renovering med innovativa träfasader
Camilla Schlyter Gezelius, RISE - Invändig tilläggsisolering av ytterväggar – ett alternativ med stor energibesparingspotential
Jesper Arfvidsson, Lunds universitet - Högisolerande puts för hållbar renovering
Pär Johansson, Chalmers Tekniska Högskola