Idag bor 40 procent av de svenska hushållen i småhus och en stor andel bor i äldre hus som är i behov av renovering. I samband med att huset renoveras är det kostnadseffektivt att samtidigt göra energieffektiviseringar. Nu genomförs energieffektivisering endast i en procent av de svenska småhusen varje år. Det finns således en stor potential att öka takten.
Läs var forskaren Saga Ekelin, senior konsult på Anthesis, har att säga om projektet!
I denna studie har forskare erbjudit småhusägare en utbildningsserie om energieffektivisering i småhus. I utbildningen ingick även sidoeffekter av energieffektivisering och vad ett hushåll kan göra för att minska energianvändningen.
Småhusägarna delades in i två grupper, där den ena gruppen fick en standardiserad utformning av utbildningen och den andra gruppen fick en utbildning som även innehöll inslag av nudging, som i det här fallet utformades som små skillnader i informationen för att göra det lättare för småhusägarna att göra ett hållbart/energieffektivt val.
I den utbildning som innehöll nudging ingick dessutom mer information om vilka samhällsvärden som energieffektiviseringen bidrar med, utöver de minskade kostnaderna för hushållet.
Ett mål med studien var att se om nudging kan få fler småhusägare att genomföra energieffektiviseringsåtgärder, men också att se vilken typ av kommunikation som får småhusägare att energieffektivisera.
Projekt: Studiecirklars påverkan på småhusägares benägenhet att genomföra åtgärder
Koordinator: Anthesis Enveco AB
Projektstart: Januari 2022
Projektslut: December 2023
Projektbudget: 450 000 kr
Projektledare: Agneta Irene Persson
Energimyndighetens projektnummer: P2021-00219
Resultatet från studien visar inte på några tydliga effekter, varken från utbildningen eller nudgingteknikerna. En förklaring kan vara att underlaget i studien inte var tillräckligt stort, vilket i sin tur berodde på svårigheter att hitta deltagare till utbildningen. Att öka intresset för energieffektivisering bör därför vara det första som prioriteras när man vänder sig till småhusägare. Det är emellertid värt att notera att studien genomfördes innan energikrisen hösten 2022. Därefter har både elpriserna och uppvärmningskostnaderna ökat kraftigt, vilket har lett till ett ökat intresse för att minska energianvändningen.
I studien konstaterar man att det är viktigt att få en djupare förståelse vad som driver människor att ändra sitt beteende för att spara energi eller genomföra energieffektiviseringsåtgärder i sitt småhus. Om man har denna kunskap ökar förutsättningarna att få fler att göra dessa förändringar och därmed minska energianvändningen – något som är extra viktigt på en ansträngd energimarknad.
- Studien visar inga tydliga effekter, varken från utbildning eller nudgingteknikerna. En förklaring är att det endast var få personer som fullföljde utbildningen.
- Småhusägarna i studien ansåg följande motiv som de viktigaste för att energieffektivisera: förbättrat inomhusklimat, kostnadsbesparingar, minskade koldioxidutsläpp, minskat importbehov av energi samt ökat fastighetsvärde.
- Att öka intresset för energieffektivisering är det första steget som bör prioriteras för att få fler småhusägare att minska sin energianvändning.
- Det behövs en djupare förståelse för vad som motiverar småhusägare till att förändra sitt beteende med att spara energi eller energieffektivisera.
- Genom en ökad kunskap om småhusägarnas motivation till energisparåtgärder kan man utforma styrmedel som prickar mer rätt när det gäller minskad energianvändning i småhus.
Text: Ann-Sofie Borglund