Intervju med projektledaren

Läs vad projektledaren Josep Termens vid Chalmers Industriteknik har att säga om projektet!

För att fastighetsägare ska kunna se var det finns potential att spara energi och optimera driften behöver de ha pålitlig information om sin energianvändning. Det finns sedan tidigare ett brett utbud av programvaror som hanterar energiuppföljning, men fastighetsägare efterfrågar bättre och mer användarvänliga verktyg med nya funktioner. Dessa programvaror ska också underlätta för att ta rätt beslut kring energieffektivisering.

Det har därför funnits ett tydligt utvecklingsbehov av programvaror för energiuppföljning. För att stimulera utvecklingen av ett sådant verktyg genomförde Fastighetsägarna Sverige tillsammans med Energimyndighetens beställarnätverk Bebo (flerbostadshus) och Belok (lokalfastigheter) en tekniktävling under 2022–2023. Målet var att få fram ett användarvänligt energiuppföljningssystem som underlättar för fastighetsägare att övervaka och analysera byggnadernas energianvändning och miljöpåverkan.

Fakta

Projekt: Tekniktävling energiuppföljningssystem
Koordinator: Fastighetsägarna Sverige
Projektpartner: Akademiska Hus AB, AMF Fastigheter AB, Castellum AB, Göteborgs kommun, Higab AB, HSB Bostad AB, Hufvudstaden AB, Kopparstaden AB, Skolfastigheter i Stockholm (SISAB), Statens Fastighetsverk, Willhem AB, Västra Götalandsregionen

Projektstart: Februari 2022
Projektslut: Augusti 2023
Projektbudget: 2 154 800

Projektledare: Josep Termens och Jens Penttilä.

Energimyndighetens projektnummer: P2021-00212

Tävlingen omfattade drygt 90 krav vilka var uppdelade på minimikrav (skallkrav) och en avancerad nivå (börkrav). De tävlande kunde få ytterligare poäng genom att lösa olika utmaningar som beställargruppen lyft fram genom så kallade innovationsmöjligheter – en annat typ av krav. Kravlistan är offentlig och har blivit en förlaga till en branschstandard som alla fastighetsägare kan använda sig av vid inköp och upphandling.

Det har varit ett stort intresse att delta i tävlingen (15 företag anmälde sig), trots att det inte funnits någon garanterad affär eller ekonomisk vinst för vinnaren. Priset har i stället varit att vinnarna fått uppmärksamhet i branschen genom artiklar och på flera branschmässor, men också att det gett en kvalitetsstämpel av Fastighetsägarna, Belok och Bebo.

Vinnaren i tävlingen blev Momentum Software som fick högst poäng inom samtliga områden det vill säga användarvänlighet, energi och miljö, effekt, avvikelsehantering, ekonomi och datahantering. De andra finalisterna var Ecoguard och Siemens.

Flera funktioner som tekniktävling har lyft upp kommer framöver att ses som standard i ett energiuppföljningssystem. Dessa specificeras i rapporten. I rapporten kan man också läsa hela listan på kravspecifikationer.

Läs mer om projektet i slutrapporten:

Viktiga resultat
  • Tekniktävlingen har lett till nya och bättre programvaror och funktioner för energiuppföljning.
  • Tekniktävlingen har lett till en ökad kommunikation mellan beställare och leverantörer, vilket har bidragit till en bättre förståelse för beställarnas behov och speglas i kravspecifikationen.
  • Listan på kravspecifikationer är offentlig och har blivit en förlaga till en branschstandard som alla fastighetsägare kan använda sig av vid inköp och upphandling.
  • Momentum Software vann tävlingen och fick högst poäng inom samtliga områden.
  • Om det finns en stor beställargrupp kan tekniktävlingar av detta slag leda till snabbare utveckling av leverantörernas produkter och tjänster – som dessutom i högre utsträckning uppfyller beställarnas behov.

Text: Ann-Sofie Borglund